luni, 18 ianuarie 2010

Câteva recomandări pentru o slăbire sănătoasă

  • Nu mâncaţi pâine multă. Cea care v-ar prisosi, dăruiţi-o în bani vreunei familii numeroase şi sărace, ce trebuie să hrănească atâtea guri şi nu are posibilitatea.
  • Evitaţi dulciurile. Îngraşă. Caramele, bomboane, ciocolată, prăjituri, nu strică niciodată copiilor de la vreun orfelinat sau celor de la vreo şcoală a unui sat de munte sărac.
  • La mâncare să fiţi cumpătaţi. Să vă ridicaţi întotdeauna de la masă fiind încă flămânzi un pic. Mulţi – nu uitaţi asta! – nu şed la masă deloc, pentru că nu au uneori ce mânca. Asta v-ar prinde bine să o aveţi în minte.
  • Seara, bine ar fi să aveţi stomacul uşor. Mâncaţi un fruct sau beţi puţin lapte. Astfel veţi dormi foarte frumos. Alţii nu pot dormi, nu ca unii, de îmbuibare, ci întrucât sunt flămânzi. Şi atunci când, fără de nădejde, îi ia somnul, visează… pâini.
  • Îngrijiţi-vă să faceţi mişcare. Când staţi, de pildă, pe scaun multe ore, jucând cărţi, sau sunteţi tolăniţi în fotoliu şi ascultaţi muzică monotonă sau vedeţi lucruri neplăcute la televizor, asta vă vatămă. Ajută la îngrăşare.
  • Dacă nu aveţi treburi de făcut în casă, care nu lipsesc niciodată, spălat măturat, şters praful, geamurile (care sigur sunt puţin murdare de la ploaie), săpat în grădină, atunci mergeţi şi faceţi o vizită la vreun spital. Se găseşte acolo vreun bolnav ce nu are pe nimeni, care să vă aştepte. Asta ne readuce cu picioarele pe pământ şi ajută mult la slăbit.
  • Faceţi plimbări pe jos. Asta să n-o omiteţi niciodată. O să vă facă foarte bine. O să eliminaţi kilogramele în plus ce vă vatămă. Cu siguranţă, o plimbare în pădure sau în parcul din apropiere, la nevoie chiar şi pe drum cu o mică oprire la vreo biserică pentru odihnă vă va ajuta. O să vă umpleţi de experienţe. Veţi trăi frumuseţea copacului şi o să gustaţi din dulceaţa rugăciunii, fără pericolul de a vă strica silueta.
  • Înainte de toate şi mai presus de toate goliţi-vă de egoism şi mândrie. Scoateţi-vă fumurile din cap crezând că sunteţi cineva. Debarasaţi-vă de patimi. De ce să duceţi în spate o greutate inutilă? Vă împiedică să fiţi sprinteni. Împiedică înălţarea duhovnicească a sufletului dumneavoastră.
Toate cele de mai sus, într-un timp scurt, ajută la o slăbire corectă şi sănătoasă. Aduc pace şi linişte sufletească. Nu costă nimic, deşi oferă atâtea.
N-aveţi decât să încercaţi.
Traducere de monahul Gherontie Nica, din periodicul „Fluierul păstoresc ortodox”, editat de Mitropolia de Avlonos şi Viotia

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 36 - ianuarie 2010

Un comentariu:

andreeatatiana spunea...

ce indrumari frumoase :)