miercuri, 16 decembrie 2009

Binecuvântare arhierească la Ucea de Sus

După slujirea Sfintei Liturghii la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Victoria, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a poposit în data de 20 noiembrie şi la Ucea de Sus, la invitaţia părintelui paroh Alexandru Stanciu, pentru a mijloci binecuvântarea lui Dumnezeu asupra bisericii mici şi a casei parohiale.
Părintele mitropolit, însoţit de părintele protopop Ioan Ciocan şi de un sobor de preoţi, a înălţat rugăciune şi a stropit cu apă sfinţită biserica mică a parohiei. Această biserică a fost construită în 1889 de credincioşii greco-catolici din sat. În 1924, de bună voie, împreună cu preotul lor, aceştia revin la Ortodoxie, aşa încât biserica aceasta a rămas părăsită. Lucrările de renovare au început în vremea păstoririi părintelui Ilarie Morariu şi au fost continuate de părintele Alexandru, acum putându-se săvârşi aici diferite slujbe şi activităţi misionar-pastorale cu copiii şi tinerii.
Membrii corului bisericesc, îmbrăcaţi în frumoasele costume româneşti, au dat răspunsurile la slujbă şi, la îndemnul Înaltpreasfinţitului, au cântat colinde. După vizitarea bisericii mari, prilej cu care Înaltpreasfinţitul a apreciat lucrările efectuate - încălzirea centrală, acoperişul şi trotuarul din jurul Bisericii, ne-am îndreptat cu toţii spre casa parohială.
Parohia Ucea de Sus nu a avut niciodată casă parohială, dat fiind faptul că majoritatea preoţilor, fiind localnici, au locuit în casele lor personale. În această situaţie, părintele Alexandru împreună cu familia au fost nevoiţi să locuiască în gazdă până în toamna acestui an, când s-au putut muta în prima casă parohială a satului.
Credincioşii parohiei Ucea de Sus, împreună cu membrii Consiliului Parohial şi cu ajutorul unor oameni deosebiţi, s-au îngrijit de cumpărarea unei case, pe care apoi au amenajat-o atât ca spaţiu de locuit pentru familia preotului, cât şi ca spaţiu necesar pentru desfăşurarea activităţii administrative. Un rol important în ridicarea acestei case l-a avut familia Teodor şi Marcela Catană, care s-au ocupat îndeaproape de aceste lucrări, realizate într-un timp foarte scurt.
Înaltpreasfinţitul a stropit cu apă sfinţită şi a uns cu untdelemn sfinţit toate camerele casei parohiale, apoi a binecuvântat familia părintelui Alexandru, pe doamna preoteasă Delia-Maria şi pe cei patru copii ai lor, bucurându-se de o familie atât de frumoasă şi fiind impresionat de efortul depus de părintele paroh în numeroasele activităţi pastorale în care i-a implicat pe enoriaşii săi, de toate vârstele. Apoi i-a felicitat şi pe credincioşii prezenţi la slujbă, pentru dragostea lor faţă de Dumnezeu, faţă de slujitorii Săi şi faţă de Biserică, virtute materializată în toate aceste lucrări şi mai ales în casa parohială, care rămâne o mărturie pentru generaţiile viitoare cu privire la jertfelnicia şi credinţa lor în Dumnezeu.
Părintele Alexandru, vădit emoţionat, a mulţumit Înaltpreasfinţitului pentru bunăvoinţa de a chema binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lucrărilor efectuate, apoi a adus mulţumiri sincere tuturor credincioşilor care au sprijinit şi au contribuit la edificarea acestor realizări.
Pr. Ion Tărcuţă

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 35 - decembrie 2009


IPS Laurentiu la Ucea de Sus
Vezi mai multe video din Evenimente

Niciun comentariu: