vineri, 7 august 2009

Iaurtul pregătit în casă, simplu şi bun

Ştiaţi că iaurtul nu este doar un produs necesar pentru o alimentaţie echilibrată ci şi o sursă foarte benefică pentru sănătate? Originar din Orientul Mijlociu, iaurtul a ajuns în Europa prin Balcani, Turcia şi Bulgaria fiind ţările în care iaurtul («yogurmark» în turceşte) a devenit un aliment de referinţă. Beneficiile iaurtului sunt multiple: el conţine proteine (necesare pentru întreţinerea sistemului muscular), calciu (indispensabil pentru formarea şi consolidarea sistemului osos), vitaminele D (ce fixează calciul), A (necesară pentru creştere şi pentru îmbunătăţirea vederii) şi B (indispensabilă pentru sistemul nervos şi muscular). Bacteriile Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus din iaurt participă la reînnoirea florei intestinale şi acţionează asupra tranzitului intestinal.

Întotdeauna mi-a plăcut să mănânc iaurt. La început natural, apoi cu fructe şi arome naturale diverse, în funcţie de anotimp sau de produsele din cămară.
Iaurtul se face din lapte şi din ferment lactic. Doar atât. Nu amidon, nu gelatină. Iaurtul obţinut este mai ieftin şi mai curat, iar plăcerea de a oferi celor dragi un iaurt făcut în casă este, bineînţeles, extraordinară.

Ingrediente:
Ce fel de lapte? Orice fel de lapte, foarte proaspăt, care trebuie neapărat să fie fiert înainte de utilizare.

Ce fel de fermenţi? Un iaurt natural.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Ce puteţi să mai adăugaţi?
- Lapte praf. Câteva linguri amestecate în lapte vor face ca iaurtul să devină mai cremos, mai dens.
- Fructe. Folosiţi dulceţuri, compoturi sau fructe fierte în puţin zahăr. Aciditatea fructelor proaspete distruge fermenţii.
- Arome. Vanilie, lămâie, portocale.

Metode :
a) Cu ajutorul unei maşini de făcut iaurt (iaurtiera). Este metoda cea mai simplă. Aproape toate mărcile produc astfel de maşini: Seb, Severin, Moulinex etc. Găsiţi astfel de maşini pe Internet sau în magazine şi supermarketuri din străinătate. Preţul lor variază între 30 şi 70 de euro.
b) Pe foc. Vărsaţi jumătate din lapte într-o cratiţă şi puneţi laptele pe foc. Stingeţi focul imediat ce laptele a început să fiarbă. Amestecaţi-l cu cealaltă jumătate de lapte. Temperatura laptelui trebuie să se situeze între 37°C şi 40°C. Sub 37°C iaurtul nu se prinde. Peste 45°C iaurtul se separă de lapte şi se transformă în brânză. Aşteptaţi 5-10 minute şi adăugaţi iaurtul. Amestecaţi bine cu o lingură de lemn. Vărsaţi amestecul în borcane sau într-un recipient din plastic şi astupaţi-le. Puneţi borcanele pe calorifer, sub pături sau la soare, într-o oală cu apă fierbinte acoperită cu o pătură etc. Lăsaţi iaurtul să se facă timp de 8-10 ore. Nu mişcaţi deloc recipientul. Iaurtul se păstrează în frigider.

Iaurt cu ciocolată şi compot de pere
  • 850 ml lapte integral
  • 1 iaurt natural
  • 3 linguri lapte praf
  • 2 pere
  • 2 linguri apă
  • 1 lingură miere
  • 100 g ciocolată rasă
Decojiţi perele şi tăiaţi-le bucăţi mici. Puneţi-le pe foc cu cele două linguri de apă şi
lăsaţi-le să fiarbă până se înmoaie. Adăugaţi mierea şi amestecaţi uşor. Striviţi bucăţile cu o furculiţă. Lăsaţi compotul să se răcească. Puneţi câte o lingură de compot în fiecare borcan. Amestecaţi laptele cu iaurtul, conform reţetei de iaurt, şi cu laptele praf. Vărsaţi acest amestec peste compot. Puneţi borcanele la cald 8 ore. Presăraţi ciocolată peste iaurt când serviţi.

Iaurt cu nuci şi miere
  • 850 ml lapte integral
  • 1 iaurt natural
  • 3 linguri lapte praf
  • 5 linguri miere
  • 1 pumn de nuci decojite, tăiate bucăţi mici
Amestecaţi foarte bine laptele cu iaurtul, conform reţetei de iaurt, apoi cu restul ingredientelor. Vărsaţi amestecul în borcane de iaurt şi daţi la cald.


Iaurt cu sirop de trandafiri
  • 850 ml lapte integral
  • 1 iaurt natural
  • 3 linguri lapte praf
  • 5 linguri sirop
  • opţional 2 picături colorant roşu
Pregătiţi iaurtul, conform reţetei de iaurt simplu, apoi adăugaţi siropul şi laptele praf. Puneţi în borcane şi daţi la cald.

Reţetele de mai sus vă dau numai câteva idei. Majoritatea ingredientelor se pot înlocui fără nicio problemă. Folosiţi-vă imaginaţia!
Irina Dufraise
www.invatsagatesc.blogspot.com


2 comentarii:

Gabi spunea...

Tocmai discutam cu o prietena ca ma amuza retetele postate pe net cu iaurt de casa. Nu inteleg cum mai este iaurt de casa daca i se adauga iaurt (iaurt de care, din comert presupun). De unde putem fi siguri ca iaurtul care trebuie adaugat la iaurtul "de casa", nu are amidon sau alte chimicale? Poate sunt eu prea "incuiata"(desi ma indoiesc), dar nu inteleg de ce in cazul asta nu mai exista frica de amidon si celelalte chimicale din iaurt...

Natalia spunea...

Dacă citiţi mai atent, veţi observa că nu se spune despre acest iaurt că este "de casă", ci "pregătit în casă".
Iar pe de altă parte, cantitatea de chimicale faţă de produsele similare din comerţ este incomparabilă.