vineri, 17 octombrie 2008

Vegeta de casă

Dumnezeu ne-a lăsat în natură toate substanţele de care avem nevoie pentru a ne păstra sănătatea sau pentru a vindeca anumite boli. Contează însă foarte mult proporţia în care aceste substanţe (vitamine, minerale etc) se regăsesc în hrană noastră zilnică. Pentru perioada puţin mai critică (cea a anotimpului rece) este imperios necesar să pregătim în casă conserve.
Cea mai veche şi mai eficientă metodă de conservare a fructelor şi legumelor este uscarea (deshidratarea) lor. În felul acesta se păstrează iarnă plantele medicinale, ierburile parfumate, fructele (mere, pere, prune, struguri) şi chiar legumele. Se pot usca legume întregi, feliate, sau sub formă de pulbere, alcătuind un condiment de tip „Vegeta”, care este o alternativă minunată la amestecul de chimicale pe care îl găsim în comerţ.
Noi am pregătit Vegeta după reţetă următoare:
  • -1 kg morcovi
  • - 1 kg ţelină (rădăcină)
  • - 1 kg ceapă
  • - 6 legături pătrunjel
  • - ½ kg ardei capia
  • - 1 linguriţă zahăr
  • - 1 lingură sare
Morcovii şi ţelina se curăţă, se spăla şi dau pe răzătoare. Ceapa şi ardeiul capia se tăie feliuţe, respectiv solzişori. Se amestecă toate şi se aşează într-o tavă la uscat, ca şi frunzele de pătrunjel. Uscarea se poate face la aer curat, ferit de soare, sau în cuptorul de la aragaz, cu focul dat la minim şi cu uşa cuptorului deschisă. Când sunt bine uscate, frunzele se fărâmiţează între palme, iar celelalte legume se dau prin râşniţa de cafea sau râşniţa mixerului. Se amestecă cu zahărul şi sarea şi se depozitează în borcane bine închise. Prin mixare legumele se transformă într-o pulbere fină, care se dizolvă în mâncare.
Are un aspect plăcut, un miros puternic de legume coapte şi dă mâncării o culoare frumoasă datorită betacarotenului. O adevărată binecuvântare!
Reţetă oferită de doamna Nicoleta Cintar din Craiova
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 21 - octombrie 2008

2 comentarii:

Oana spunea...

Ma bucur enorm ca am gasit aceasta reteta! Abia astept sa vina vara pentru a prepara cantitati cat mai mari, suficiente pentru un an de zile!
Mii de multumiri ...

Natalia spunea...

Ne bucurăm, să vă fie de folos!
N.c.