vineri, 17 octombrie 2008

Editorial: Experimentul de la Geneva – un nou Turn Babel?

Cred că este normal să ne întrebăm în aceste zile spre ce se îndreaptă omenirea, sau mă rog, o parte a omenirii. Numeroşi oameni de ştiinţă de la Geneva, având sprijin internaţional, încearcă începând din data de 10 septembrie 2008 să reconstituie condiţiile formării Universului de acum circa 13,7 miliarde de ani şi să simuleze Big-Bang-ul care, conform savanţilor, ar fi stat la baza creării universului. Şi ce e rău în asta? S-ar întreba foarte mulţi. La prima vedere n-ar fi nimic rău. În afară de faptul că prea încercăm noi să ne jucăm de-a Dumnezeu. Prea încercăm să-L scoatem afară pe Dumnezeu din lumea noastră, reducând totul la natural, la legi fizice, la material.
Să nu uităm că în 1969 astronautul Neil Armstrong, primul om care a păşit pe lună, a făcut o afirmaţie ironică, spunând că nici acolo sus nu L-a găsit pe Dumnezeu. Dar, cu toate acestea, credinţa oamenilor în Dumnezeul Creator nu a fost nicidecum zguduită. Acum se vrea din nou distrugerea acestei realităţi a creării lumii de către Dumnezeu. Este de fapt lupta nevăzută a duhurilor necurate dusă împotriva noastră, prin care încearcă să ne determine să-L eliminăm pe Dumnezeu nu numai din suflet, ci chiar şi din mintea noastră.
Ceea ce se întâmplă astăzi la Geneva este un fel de viziune luciferică a omului contemporan de a încerca să facă în laborator ceea ce Dumnezeu a creat la începutul Universului, iar apoi probabil să inoculeze în mintea noastră ideea că Dumnezeu nu există.
Să nu creadă însă cineva că Biserica ar fi ignorantă. Că ar fi împotriva cunoaşterii ştiinţifice. Din contră, Biserica susţine experimentele ştiinţifice care slujesc viaţa şi progresul umanităţii. Creştinismul consideră că întrebările cu privire la lume sunt legitime. Expresia <>, despre care mulţi necunoscători spun că ar aparţine Bibliei, nu este valabilă, pentru că Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu o capacitate extraordinară de a pătrunde tainele lumii.
Dar în acelaşi timp mă întreb: de ce este atât de necesar să aflu cum s-a format universul? Eu ştiu că universul, materia şi tot ce ne înconjoară este creat de Dumnezeu. Poate peste câţiva ani cercetătorii vor fi interesaţi să afle de unde vine şi Atotputernicul, nu? Eu nu cred că este atât de important ce fac cercetătorii la Geneva. Poate pentru ei este, dar pe mine mă lasă rece. Experimentul acesta îmi aduce aminte de povestea biblică a turnului din Babel. Omul nu s-a vindecat de boala asta: să ajungă el la Dumnezeu. Eventual să-I explice Lui cum se mai poate îmbunătăţi prin universul ăsta. Noi nu suntem în stare să eradicăm foamea de pe glob, milioane de copii mor în mizerie, şi vrem să pătrundem tainele Universului!?
Pr. Iosif Ciolan
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 21 - octombrie 2008

Niciun comentariu: