vineri, 15 iunie 2007

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”

Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraş, cunoscută şi sub denumirea de „biserica din cimitir”, ocupă un loc aparte în sufletul credincioşilor ortodocşi din oraş. Ea s-a construit în perioada de vârf a perioadei comuniste, când tot ceea ce ţinea de propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu era interzis, iar dacă se avea în plan construirea unei biserici, lucru extrem de îndrăzneţ, trebuia să se facă mari intervenţii. Aşa a fost şi în acest caz, când prin multă diplomaţie s-a realizat construcţia ei.
Capelă neîncăpătoare
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ este aşezată în frumosul “Cartier al florilor”, care a luat fiinţă după cel de-al doilea război mondial, când conducerea de la acea vreme a parcelat un vast câmp situat la marginea dinspre apus a oraşului. E un cartier şi o parohie a unor oameni plini de nobleţe spirituală, care s-au remarcat prin bonomie, altruism şi solidaritate ori de câte ori a fost nevoie.
Biserica a fost înfiinţată în şedinţa Consilului Arhiepiscopesc Sibiu, la data de 1 octombrie 1976. Preot paroh a fost numit părintele Aurel Popa, care slujea în capela mortuară din cimitir, aflată atunci la numărul 4 de pe strada Macului. Ajungând să fie neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi la slujbe, la 20 ianuarie 1977 parintele Aurel Popa, sprijinit de Consiliul Parohial, a hotărât construirea unui sfânt altar în exteriorul capelei mortuare, pentru a se mări spaţiul din interior.

Ridicată în câteva luni
Iniţial s-a avut ca perspectivă construirea unei biserici pe un alt amplasament, dar solul nefiind destul de bun pentru o fundaţie, s-a rămas pe vechiul loc. În 18 februarie 1981 s-au făcut intrări separate în capelă şi casa mortuară, iar părintele Aurel Popa a luat în discuţie propunerea de a se cere aprobarea pentru construirea unei biserici şi a înaintat Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Antonie un memoriu în care se arăta că în Făgăraş sunt numai două biserici ortodoxe, maghiarii şi saşii având fiecare câte o biserică tip catedrală.
În 17 mai 1987 s-a aprobat devizul, cu lucrările propuse de inginerul Octavian Pătroi. Casa mortuară a fost mutată în casa paznicului cimitirului, cum era cunoscută de făgărăşeni, unde s-a construit actuala capelă mortură a municipiului Făgăraş.
În 9 iunie 1987, preotul Aurel Popa şi consiliul parohial au hotărât ca lucrările să fie conduse de arhitectul Gheorghe Moldovan. Construirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ a început în 11 iunie 1987, într-o zi de joi din săptămâna de după Rusalii.
Aşa cum am menţionat, construirea actualei biserici s-a făcut cu o foarte mare rapiditate datorită situaţiilor grele din vremea aceea. La 20 octombrie biserica era deja construită, împreună cu instalaţia de încălzire centrală realizată de Constantin Iftimie. În 12 martie 1988 devizul pentru pictura interioară şi cea exterioară a fost aprobat de Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu.
În 1 septembrie 1988 are loc încheierea lucrărilor de tencuieli şi finisări, iar în 16 aprilie 1989 aprobarea devizului pentru turnul clopotniţă al bisericii.

Vitralii şi mozaic
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ are formă de navă, compartimentată astfel: Sfântul Altar are o bază semioctogonală în exterior şi boltire semicalotă; naosul are o bază dreptunghiulară, acoperit cu o placă semirotundă stil boltă, sprijinită pe pereţii exteriori; pronaosul este de dimensiuni mai reduse, iar deasupra lui este balconul. La intrare în se află tinda, iar în partea dreaptă scările pe care se ajunge în balcon. În partea stângă, la intrare în tindă, se află mormântul părintelui Aurel Popa, ctitorul acestei biserici.
Acoperişul bisericii şi al turlei a fost executat din tablă de aluminiu în formă de solzi. Lucrarea a fost realizată de fraţii Nicolae şi Ioan Bârsan, mari meşteri, care au executat şi stranele în formă de amfiteatru din balcon.
Vitraliile, 12 la număr, au fost executate de pictorii Barabaş şi Broscăţean din Bucureşti. Iconostasul şi stranele sculptate în lemn de stejar au fost executate de Armanu Virgil din Grumăzeşti, judeţul Neamţ.
Pictura în frescă, deosebit de frumoasă, a fost executată între anii 1997-1999 de pictorul Vasile Carp din Bucureşti, iar în anul 2005 pictorul Viorel Maxim din Târgul Mureş a executat în exteriorul bisericii cele 57 iconiţe-mozaic cu diferite chipuri de sfinţi, reprezentaţi într-un stil deosebit.
Construirea bisericii, pictura interioară şi exterioară, cele două frumoase candelabre, precum şi celelalte lucrări, au fost făcute cu ajutorul donaţiilor benevole ale credincioşilor.

Preoţi slujitori
Fiind vorba despre o biserică nouă, şirul preoţilor slujitori este scurt:
1. Părintele Aurel Popa, care a slujit din 22 august 1976 până în 21 mai 1991. Realizarea pastoral-misionară cea mai importantă a părintelui a fost construirea acestei biserici în anul 1987. Toate lucrările la această biserică au fost executate cu o foarte mare rapiditate, ca şi când acesta şi-ar fi presimţit sfârşitul din 21 mai 1991.
2. Părintele Ioan Lungoci, instalat în mai 1988
3. Părintele Ioan Minu instalat în decembrie 1991.
Biserica a fost sfinţită în 4 septembrie 2005 de Prea Sfinţitul Visarion, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu, iar în Duminica Ortodoxiei, 12 martie 2006, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirii Maicii Domnului“.
Pr. Răzvan Timofte
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 5 - iunie 2007

Niciun comentariu: