marți, 20 noiembrie 2007

Ce înseamnă numele meu?

Andrei – vine din limba greacă şi înseamnă bărbăţie, curaj. Acest nume ne spune că viaţa este o luptă cu ispite de tot felul, cu greutăţi sau neputinţe, cărora trebuie să le facem faţă cu bărbăţie şi curaj. De asemenea, tot cu bărbăţie trebuie să ducă creştinul lupta cu sine însuşi de a deveni tot mai bun. În istoria neamului nostru românesc şi a Bisericii noastre se bucură de o cinste deosebită Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat în grupul celor 12 Apostoli ai Mântuitorului, care a adus vestea minunată a mântuirii în părţile Dobrogei de azi, unde a întemeiat primele comunităţi creştine. A vestit cu dăruire învăţătura creştină şi a pătimit cu bărbăţie şi curaj pentru Domnul, primind moarte martirică pe o cruce în formă de X. Ziua de pomenire a fost stabilită în 30 noiembrie.

Ecaterina – vine tot din limba greacă şi înseamnă curat, pur. Plecând de la acest nume, ne gândim că fiecare trebuie să-şi păstreze sufletul curat prin atenţia la gânduri şi la faptele pe care le săvârşim, dar şi prin atenţia la ceea ce vorbim. Păstrăm sufletul în stare de curăţie prin deasa spovedanie, prin împlinirea îndrumărilor primite la spovedanie şi prin împărtăşirea cu Sfintele Taine în mod conştient şi pregătit. Cu acest nume cunoaştem o tânără creştină, de neam bun, persecutată pentru credinţa ei în Hristos pe timpul împăratului Diocleţian. Sfânta Ecaterina este ocrotitoarea studenţilor şi a tinerelor fete şi este sărbătorită pe 25 noiembrie.

Filofteia – vine din limba greacă şi înseamnă iubitor de Dumnezeu, iubitoare de Dumnezeu. Acest nume ne aduce aminte de datoria noastră de a iubi pe Dumnezeu din tot sufletul nostru, din toată inima noastră şi din tot cugetul nostru, potrivit poruncii Mântuitorului, aşa cum de altfel au făcut sfinţii apostoli, mucenicii şi cuvioşii care au mărturisit dragostea lor faţă de Dumnezeu prin renunţarea pentru totdeauna la bucuriile vieţii pământeşti. Pentru practicarea virtuţilor milosteniei, iubirii şi bunătăţii, ca expresie a dragostei ei faţă de Dumnezeu, Sfânta Muceniţă Filofteia a preferat pedepsele şi chiar moartea. Pomenirea ei se face la 7 decembrie, a doua zi după Sf. Ier. Nicolae, deoarece moaştele Sfintei au stat multe secole în Biserica Domnească din Curtea de Argeş, cu hramul Sf. Ier. Nicolae.
Pr. Ion Tărcuţă

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 10 - noiembrie 2007

Niciun comentariu: