vineri, 25 noiembrie 2011

Un început bun pentru căsătorie




Există trei nivele de viaţă: există nivelul trupesc, nivelul psihologic şi nivelul spiritual, duhovnicesc. Şi dacă iubirea noastră este binecuvântată de către Biserică, ar trebui trăită mai întâi la nivel duhovnicesc. Şi bineînţeles că şi celelalte nivele îşi au locul lor. De aceea, aici vreau să adaug ceva.
De exemplu, atunci când doi tineri încep o relaţie, dacă ei mai întâi învaţă să se iubească spiritual şi dacă se pregătesc prin rugăciune şi puritate să se apropie astfel de Taina Sfintei Cununii, această binecuvântare va fi un capital pe care ei îşi vor construi întreaga viaţă de mai târziu. Trebuie să înceapă să înveţe să se iubească unul pe altul în primul rând spiritual, duhovnicesc, deoarece atunci când vor îmbătrâni, nivelul trupesc se termină. De aceea nu trebuie să reducă viaţa doar la nivelul trupesc.
În Anglia foarte multe cupluri de tineri îşi încep relaţia printr-o Spovedanie generală şi merg împreună prin rugăciune către căsătorie; cu rugăciune şi curăţie. Iar rezultatele, din câte văd la Spovedanie, sunt extraordinare, minunate. De exemplu, a venit la mine o fată, dintre persoanele care practică acest stil de viaţă şi mi-a spus: „În timpul Tainei Cununiei, în biserică, nu puteam simţi pământul sub picioare”. Ambii, atât ea şi soţul ei, au primit un asemenea har încât nu puteau să îl exprime în cuvinte. Acelaşi har pe care în mod normal îl experimentează preotul în momentul primirii Tainei Preoţiei, iar călugării în momentul tunderii în monahism, acelaşi har se dăruieşte şi în Taina Cununiei. Şi este păcat să ratezi o astfel de comoară.
Mai cunosc un caz când un tată a dus la biserică două mirese, două fiice, deoarece cele două fiice ale sale se căsătoreau în acelaşi timp. Toată adunarea prezentă era în lacrimi; de bucurie, nu de tristeţe. Nu cred că acest lucru s-a întâmplat din motive psihologice. Cred că acei oameni au simţit faptul că acele mirese erau la fel de pure şi curate ca şi rochiile lor. Şi sunt multe asemenea exemple.
Arhim. Zaharia Zaharou (Essex, Anglia) - 29 septembrie 2011, Iaşi

Apostolat în Ţara Făgăraşului, nr. 58 - noiembrie 2011

Niciun comentariu: