miercuri, 10 martie 2010

Mâncărurile de Paşti

Aproape toate felurile tradiţionale de mâncare (stufat de miel, ciorbă de miel, ied, friptură de miel, ied, ouă fierte tari, pască, cozonac etc.) sunt îmbinări necompatibile între ingrediente, rezultând alimente greu de digerat, hipercalorigene, care stropite generos cu alcool ne pot duce urgent la spital. Însăşi carnea de miel şi ied este, ca orice carne de pui de animale, greu de digerat, cu un conţinut mare de ţesut colagenic şi purine care îngreunează metabolismul.
Trebuie avut în vedere şi faptul că unii dintre noi au ţinut post, iar consumul brutal de astfel de mâncăruri indigeste, acompaniate de un exces de alcool, poate declanşa crize pancreatice acute extrem de periculoase sau indigestii, care ne pot strica uşor sărbătoarea. Astfel mesele trebuie abordate cu mare cumpătare, împărţind bucatele în reprize mici şi dese, cu pauze de plimbare în aer curat.
Nu înfulecaţi, nu vă grăbiţi, mestecaţi, mai ales acum, îndelung mâncarea, pe care nu o stropiţi din abundenţă cu alcool. Când vă aşezaţi la masă să fiţi odihniţi, faceţi-vă rugăciunea în linişte, creaţi o ambianţă plăcută de calm şi armonie, cu muzică de calitate, specifică sărbătorilor, dar în surdină.
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 38 - martie 2010

Niciun comentariu: