Numită şi usturoi sălbatic, leurda apare primăvara, o dată cu urzicile, împreună cu care este deosebit de indicată în cure de dezintoxicare primăvăratece. Creşte în pădurile umede, rărite şi luminoase, dar şi în livezi umbroase. Frunzele ei se aseamănă cu cele de lăcrimioară.
Proprietăţi: antiseptice, antitoxice, diuretice şi depurative, previne diareea, constipaţia, colicile, balonările, ateroscleroza, insomnia, măreşte capacitatea de memorare, combate neliniştea şi depresia. Curăţă sângele, elimină viermii intestinali, curăţă rinichii, vezica şi sistemul digestiv.
Frunzele de leurdă, tolerate şi de persoanele sensibile la usturoi, pot fi folosite:
- în salată (fie singură, mărunţită şi asezonată cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie, fie în combinaţie cu alte verdeţuri de primăvară).
- ca şi condiment poate fi folosită mărunţită pe pâine cu unt de exemplu, sau în loc de usturoi în diverse mâncăruri.
- mâncare scăzută, gătită ca şi urzicile sau spanacul.
Frunzele de leurdă proaspete şi nespălate pot fi păstrate la frigider chiar 5-7 zile.
Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 39 - aprilie 2010
Ce serie extraordinara de articole si eu o desopar, desi citesc aici deja de atatea luni, de abia acum....
RăspundețiȘtergere