Pagini
▼
joi, 22 aprilie 2010
Mâncăm fără să ne hrănim
PATIMA GUSTULUI. Suntem sclavii papilelor gustative. Trăim vremuri în care stilul de viaţă este total diferit de cel al bunicilor noştri, un stil sedentar, nu acordăm importanţă orelor de masă, nu mâncăm la micul dejun, ne hrănim copiii cu tot felul de alimente puternic industrializate şi rafinate, care conţin aditivi şi coloranţi din cei mai periculoşi, mâncăm seara foarte mult, nu facem mişcare. De fapt nu ne mai hrănim deloc, ci îngurgităm balasturi ce fac rău organismului, care la un moment dat nu va mai avea puterea necesară să lupte şi se va îmbolnăvi.
EFECTE ÎN TIMP. Varietatea mare de alimente din ziua de astăzi este iluzorie, de fapt nu mâncăm decât câteva cereale, cartofi prelucraţi în fel şi chip, câteva sortimente de carne, ouă obţinute de la păsări crescute în condiţii industriale, grăsimi artificiale şi uleiuri suprarafinate. Efectele adverse ale mâncării nu se văd imediat (cu excepţia toxiinfecţiilor alimentare), ci abia după un timp mai mult sau mai puţin îndelungat, în funcţie de sensibilitatea fiecăruia.
MINCIUNI FRUMOS AMBALATE. Un aliment savuros nu este neapărat şi unul sănătos. Calitatea alimentului are 2 faţete: cea mincinoasă, extrem de „frumoasă” (calităţi senzoriale - gust, miros, culoare, aromă etc.) şi cea adevărată (calitatea nutriţionala, sau capacitatea unui aliment de a hrăni organismul). Organismul are nevoie de peste 50 de „nutrienţi esentiali” pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental.
De aceea trebuie să mâncăm fructele şi legumele de sezon şi apropiate locului în care trăim. Este necesar să consumăm cantităţi mai mici din cât mai multe alimente naturale şi să nu omitem nicicum fructele şi legumele în stare proaspătă. Acestea sunt singurele alimente care ne furnizează enzime active (enzimele se distrug la temperaturi de peste 40 grade) şi fitonutrienţi esenţiali pentru prevenirea şi tratarea bolilor.
DROGUL DIN MÂNCARE. Alimentele industriale creează dependenţă, adaosul de aditivi determinându-ne să le dorim şi să le consumăm cât mai des. Din punct de vedere alimentar trebuie să avem înţelepciunea de a ne întoarce la obiceiurile de viaţă şi alimentare tradiţionale ale înaintaşilor noştri.
Stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă sunt cauza a peste 70% din bolile care ne macină astăzi sănătatea. Este imperativ să învăţam să identificăm alimentele nocive, să ne ferim de ele şi să rezistăm tentaţiilor care apar la fiecare colţ de stradă.
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 39 - aprilie 2010
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu