Pagini

miercuri, 16 decembrie 2009

Sfântul Apostol Andrei, zi de mare praznic la Berivoi

„Atunci când mergem la biserică, nu facem altceva decât ne unim cu Cerul, ne unim cu sfinţii lui Dumnezeu” (PS Andrei Făgărăşeanul)

Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sf. Apostol Andrei, creştinătorul românilor, se bucură de o evlavie deosebită şi în rândul credincioşilor din Ţara Făgăraşului, sosiţi în număr mare, de la primele ore ale dimineţii, la Mănăstirea Berivoi, care şi-a serbat hramul bisericii mari. Deşi Sf. Andrei este considerat „cap de iarnă”, Dumnezeu a rânduit ca ziua prăznuirii sale din acest an să fie o zi însorită de toamnă, amplificând parcă ceea ce simţim cu toţii, anume că Sf. Andrei se roagă permanent pentru noi.


Preasfinţitul Andrei, oaspete drag
Slujba hramului a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Andrei Făgărăşeanul, aflat pentru a treia oară la Mănăstirea Berivoi. PS Andrei a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul unui sobor de 20 de preoţi, alături de părintele exarh Visarion Joantă, părintele stareţ Ilarion Urs de la Mănăstirea Brâncoveanu şi de părintele protopop Ioan Ciocan, făcând, prin puterea rugăciunilor înălţate, să vibreze întreg cerul Ţării Făgăraşului. Răspunsurile la strană au fost date de un cor alcătuit din absolvenţi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie, dirijaţi de către Prof. Dr. Gheorghe Malene. Tot în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon Paul Vecerzan, originar din Agnita, care va fi în curând instalat preot în parohia Ighişul Vechi – Protopopiatul Agnita.

“Viaţa de sfinţenie începe din pântecele mamei”
PS Andrei şi-a început cuvântul de învăţătură cu ecfonisul ce se rosteşte în timpul Utreniei: „Că sfânt eşti Dumnezeul nostru şi întru sfinţi te odihneşti!”, subliniind faptul că slujbele noastre sfinte cuprind toată dumnezeirea Ortodoxiei. Din acest motiv, creştinii trebuie să conştientizeze că este un mare păcat să vorbească în biserică, în timpul Sfintei Liturghii, în loc să asculte cu evlavie slujba. Un om sfânt ia naştere încă din pântecele mamei sale: „o mamă care se roagă lui Dumnezeu, o mamă care se cuminecă cu Sfântul Trup şi Sânge al Domnului, când poartă în pântece copilul, acela nu are cum să iasă un golan; nu are cum!”, a spus Preasfinţitul Andrei. ”Naşteţi copii sfinţi, ca să aveţi preoţi sfinţi, mitropoliţi sfinţi, episcopi sfinţi!”
În continuare, Preasfinţitul a realizat o scurtă incursiune în istorie, reamintind cine a fost Sfântul Andrei. Ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, Sf. Andrei a fost cel care a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, convingându-l ulterior şi pe fratele său mai mare, Petru. După ce Mântuitorul S-a înălţat la Ceruri, Sfântul Andrei a propovăduit cuvântul Evangheliei în multe locuri, inclusiv pe teritoriul Dobrogei de astăzi. Izvoarele scrise atestă că până în veacul al XVII-lea, noi nu am avut pe teritoriul ţării nicio sectă, nicio altă biserică decât cea ortodoxă. Prin urmare, nouă, creştinilor ortodocşi contemporani, nu ne rămâne decât sa păstrăm vie credinţa moşilor şi strămoşilor noştri, credinţa propovăduită de apostolul cel „întâi chemat”.

Moment aniversar
La rândul său, Părintele stareţ Iosif Toma a mulţumit Preasfinţitului Andrei pentru că a răspuns invitaţiei de a fi cu toţii împreună într-o zi de mare bucurie, reamintind faptul că Mănăstirea Berivoi este şi va rămâne şi casa Preasfinţitului Andrei. În semn de preţuire, Părintele stareţ i-a dăruit Preasfinţiei sale o frumoasa icoană cu un alt sfânt care poartă numele Andrei, Sf. Andrei – Arhiepiscopul Cretei.
Păstrând atmosfera de sărbătoare, praznicul s-a încheiat cu o agapă creştinească, în cadrul căreia Părintele stareţ Iosif i-a oferit Părintelui episcop, cu ocazia serbării numelui, un frumos tort aniversar, pe care PS Andrei l-a împărţit cu generozitate credincioşilor prezenţi.
Diac. Claudiu Păun

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 35 - decembrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu