Pagini

marți, 15 decembrie 2009

Grija pentru trup şi suflet, de Crăciun

Iată-ne ajunşi şi la sfârşitul postului. Dacă am ţinut un regim alimentar sănătos, fără prea multe prăjeli, margarină, sau mezeluri „de post” (care nu sunt decât o combinaţie de chimicale), trupul ne-a fost dezintoxicat şi ne simţim mai uşori. Urmează însă trecerea la alimentaţia de dulce în care, pentru a evita problemele digestive, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi ale medicilor:
  • - trecerea de la alimentaţia de post la cea de dulce trebuie să se facă treptat, altfel pot să apară dureri de stomac, de cap, ameţeli, disconfort, greaţă, balonări, indigestii;
  • - consumul consistent de alimente care conţin multe grăsimi (carne, ouă, smântână, ulei, maioneză etc.) afectează fierea, ficatul şi stomacul, îngreunând digestia. Pentru a o uşura este bine ca felurile de mâncare mai consistente să fie combinate cu diverse salate, care ajută organele digestive să funcţioneze normal. Salatele (de morcovi, sfeclă, varză, ţelină, măr etc.) previn constipaţia şi balonările;
  • - consumul de fructe între mese este indicat pentru a înlocui dulciurile.
Respectând aceste sfaturi nu vom pierde folosul postului, care ne-a învăţat să ne disciplinăm trupul şi poftele lui, să trăim echilibrat, neuitând de hrana sufletului. Crăciunul înseamnă pentru noi, creştinii, Naşterea Domnului. Deci o sărbătoare sufletească, în care Dumnezeu îşi trimite din nou Fiul să se nască în ieslea sufletelor noastre, curăţite prin Post şi Spovedanie. Sigur că trebuie să ne bucurăm şi de cele materiale, dar nu inversând valorile şi făcând din această sărbătoare, a Iubirii lui Dumnezeu pentru noi, o sărbătoare a îndestulării pântecelui. Un mod util de ne aminti mereu ce sărbătorim este includerea în decorarea casei de sărbători a icoanei Naşterii, la care să avem grijă să ardă o candelă sau o lumânare.
Şi să nu uităm că Iubirea pe care o primim de Crăciun nu este deplină dacă nu este împărtăşită. Bucuraţi-vă deci de Domnul şi de cei dragi, nu-i uitaţi pe cei care au nevoie de dragoste şi o vorbă bună, iar toate aceste întâlniri îmbrăcaţi-le în colindă, cel mai frumos mod de a împărtăşi Iubirea lui Dumnezeu pentru noi şi de a vesti Naşterea lui Hristos.
Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 35 - decembrie 2009

Toate articolele de la rubrica "Cu Dumnezeu în casă" din acest număr:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu