Pagini

vineri, 17 octombrie 2008

Copiii noştri sunt cobai?

Ministerul Sănătăţii a anunţat derularea, începând din această toamnă, a unui amplu program de imunizare împotriva cancerului de col uterin. O componentă a acestui program este campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a IV-a cu Gardasil, având ca scop prevenirea infectării cu virusul HPV (papilomavirusul uman) tipurile oncogene, care pot provoca un cancer de col uterin.
Această decizie a fost luată deşi există multe voci, chiar şi reprezentanţi ai Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, care susţin că în momentul de faţă nu există încă date care să dovedească eficienţa lui şi va trece încă destul timp până astfel de date vor deveni disponibile, pentru că perioada de la infectarea cu HPV până la apariţia cancerului invaziv este frecvent de peste 10 ani. Cert este însă că un procent mare din femeile vaccinate au acuzat reacţii adverse puternice: febră, stare de rău, greţuri, dureri de cap şi de spate, şoc anafilactic şi epilepsie, paralizii, atacuri de panică şi tulburări circulatorii, căderea părului şi amenoree secundară (lipsa menstruaţiei), tulburări de sensibilitate, dureri articulare, erupţii pe piele, oboseală accentuată, ameţeli, lipsa poftei de mâncare, depresie, ameţeli şi chiar deces în urma vaccinării.
În timp ce învăţătorii claselor a IV-a sunt deja contactaţi pentru a da date despre numărul de eleve, tot mai mulţi medici atrag atenţia asupra posibilelor pericole ale vaccinării cu Gardasil. Ei spun că premisele de la care se pleacă în această campanie sunt greşite, pentru că nu sunt luate în considerare cauzele directe ale infectării, şi anume relaţiile sexuale de la o vârstă fragedă, partenerii multipli, contactarea bolilor cu transmitere sexuală, efectul nociv al fumatului, folosirea contraceptivelor, prostituţia etc. De aceea recomandă, ca primă măsură, lupta împotriva acestora şi studierea vaccinului un timp mai îndelungat, pentru că la ora actuală există prea puţine date despre efectele pe termen lung, iar efectele secundare constatate deja nu sunt deloc de neglijat.
În afara faptului că această campanie este denunţată de mulţi ca fiind o afacere de îmbogăţire a companiei care produce vaccinul, care aşteaptă astfel vânzări de miliarde de dolari, părinţii trebuie să ştie că, în cazul în care au îndoieli, au dreptul să refuze efectuarea de experimente pe copiii lor, cum poate fi această campanie de vaccinare. Tot ceea ce trebuie este să facă o cerere în care să refuze vaccinul.
Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 21 - octombrie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu