Pagini

miercuri, 16 mai 2012

Farmacia Domnului: căpşunile


Sunt fructe răcoritoare, bogate în vitamine şi minerale, cu multiple efecte benefice pentru sănătate; în ciuda acestora, consumul lor trebuie evitat de către persoanele alergice.
Se folosesc proaspete sau sub formă de sirop, dulceaţă, suc, spumă etc. Combinate cu făina creează aciditate, deci nu sunt recomandate în prăjituri pentru persoanele sensibile. Sunt bogate în antioxidanţi şi sărace în calorii.
Căpşunile conţin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, PP (cu efect hipotensor), K (esenţială pentru ficat) şi minerale: Mn (ajută deci în astenii, insomnii, tonifiere), Fe şi Cu (cuprul ajută la asimilarea fierului, făcându-le astfel de recomandat în anemii), P, Ca, Si, Na etc. Întăresc sistemul imunitar, au şi efect diuretic, depurativ, iar căpşunile foarte bine coapte pot fi folosite în constipaţie.
Sunt foarte uşor perisabile, de aceea trebuie consumate în scurt timp. Pentru efecte benefice maxime, trebuie consumate crude şi fără adaosuri (zahăr etc.).

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 64 - mai 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu