Sunt fructe
răcoritoare, bogate în vitamine şi minerale, cu multiple efecte benefice pentru
sănătate; în ciuda acestora, consumul lor trebuie evitat de către persoanele
alergice.
Se folosesc proaspete
sau sub formă de sirop, dulceaţă, suc, spumă etc. Combinate cu făina creează
aciditate, deci nu sunt recomandate în prăjituri pentru persoanele sensibile.
Sunt bogate în antioxidanţi şi sărace în calorii.
Căpşunile conţin
vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, PP (cu efect hipotensor), K (esenţială pentru
ficat) şi minerale: Mn (ajută deci în astenii, insomnii, tonifiere), Fe şi Cu
(cuprul ajută la asimilarea fierului, făcându-le astfel de recomandat în
anemii), P, Ca, Si, Na etc. Întăresc sistemul imunitar, au şi efect diuretic,
depurativ, iar căpşunile foarte bine coapte pot fi folosite în constipaţie.
Sunt foarte uşor
perisabile, de aceea trebuie consumate în scurt timp. Pentru efecte benefice
maxime, trebuie consumate crude şi fără adaosuri (zahăr etc.).
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 64 - mai 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu