Pagini

duminică, 1 aprilie 2012

Sărbătorile în familie

Petrecerea sărbătorilor în familie, în comuniune, într-o atmosferă pregătită cu grijă şi prin ambianţa căminului, dar mai ales prin dragoste şi iertare reciprocă, toate altoite pe baza participării la Sfânta Liturghie, este o sursă de sănătate pentru viaţa familiei şi creşterea copiilor. Despre acestea în fragmentele următoare:


Duhul sărbătorii trebuie să se simtă în toate

Participarea familiei la sărbătorile bisericeşti întăreşte legătura cu Biserica, formează ritmul vieţii interioare. Pentru copii ele sunt un prilej de bucurie. Duhul de sărbătoare trebuie să se simtă în toate: în aspectul îngrijit şi curat din casă, în organizarea mesei festive, în îmbrăcăminte, în conţinutul rugăciunilor, dar, mai înainte de toate, în frecventarea bisericii.

Masă binecuvântată. Trebuie să conştientizăm şi să simţim în toate că este o sărbătoare religioasă şi că această sărbătoare este un prilej de bucurie, nu de a mânca ceva gustos, sau, şi mai rău, de beţie. În astfel de zile, înainte ca întreaga familie să se aşeze la masă, nu se citesc rugăciunile obişnuite, ci se cântă troparul şi condacul sărbătorii respective (n.n.: pentru sărbătorile cu dată fixă acestea pot fi găsite în Ceaslov).

Retrăirea evenimentelor. Când se sărbătorea Paştele vechi-testamentar, capul familiei obişnuia să povestească copiilor istoria acestei sărbători şi ce a însemnat pentru evrei scăparea lor din robia Egiptului. Pentru o familie ortodoxă este important dacă Paştile şi Crăciunul, şi dacă se poate şi celelalte sărbători, sunt petrecute nu doar cu mese festive, ci şi cu lecturi din literatura duhovnicească sau discuţii. Aceasta este important nu numai pentru copii, dar şi pentru cel care întreţine discuţia sau citeşte. Astfel, persoana respectivă are posibilitatea să formuleze şi să mediteze asupra anumitor idei, să conştientizeze însemnătatea sărbătorii.
Toate sărbătorile trebuie trăite în sens duhovnicesc. Hristos S-a născut într-o anume zi şi într-un an, dar sărbătorile sunt evenimente care se repetă, ciclic. Iată de ce cântările Bisericii sunt la timpul prezent: „Hristos Se naşte, măriţi-L!”, „Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte…”; „Ieri m-am îngropat împreună cu Tine, Hristoase; astăzi mă ridic împreună cu Tine, Cel ce ai înviat.”
Cu trecerea anilor, evenimentele istorice au pierdut din sensul lor şi s-au uitat, rămânând doar în memoria istoricilor. Însă evenimentele asimilate de Biserică capătă un sens etern, care este retrăit şi redescoperit în fiecare an.
Adaptare după Pr. Prof. Gleb Kaleda


Înfrumuseţarea atmosferei

Cum ar trebui să fie sărbătorile bisericeşti acasă şi cum se poate crea o atmosferă de sărbătoare?
Este foarte important ca ciclul vieţii familiale să corespundă cu cel al anului bisericesc, pentru a rezona cu ceea ce se întâmplă la biserică. De aceea, chiar dacă veţi participa la sărbătoarea Schimbării la Faţă (în Postul Adormirii Maicii Domnului) prin sfinţirea merelor, dar acasă se va mânca oricum cotlet de porc, sau dacă în timpul Postului Mare aveţi rudenii care îşi serbează ziua de naştere, iar dumneavoastră încă nu aţi învăţat să vă abţineţi de a merge la astfel de evenimente în post şi mergeţi, suferind ispite şi căderi, atunci se produce o ruptură.
Trăirea bucuriei bisericeşti acasă poate începe de la cele mai simple lucruri: înfrumuseţarea acesteia cu sălcii la Florii, sau cu flori la Paşti, sau cu candele aprinse. Legat de candele, se poate schimba culoarea lor în funcţie de perioada liturgică a anului (roşii în post, galbene sau albe la sărbători). Copiii vor ţine minte cu bucurie astfel de schimbări în casă. Ne putem aminti din cartea „Vara Domnului” cu ce sentiment de bucurie mergea micul Serioja să aprindă candelele în biserică, tatăl lui cântând în acele momente „Să învie Dumnezeu şi să se risipească vrăjmaşii Lui…” sau alte cântări bisericeşti. Ne putem aminti şi că, odinioară, în anumite perioade sau sărbători se făceau copturi speciale, de exemplu de sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. La fel, de sărbători lumea se îmbrăca altfel decât în zilele de rând.
Cu cât vom aduce schimbările anului bisericesc şi la noi în casă, cu atât se va micşora şi distanţa dintre noi şi Biserică, iar aceste lucruri se vor întipări în minţile şi inimile noastre şi ale copiilor.
Adaptare după Pr. Maxim Kozlov

 Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 62 – martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu