Pagini

miercuri, 12 octombrie 2011

Căsuţa copiilor: Ce este pelerinajul?

Dragi copii,

Deşi vacanţele s-au terminat, o să vorbim în acest număr despre călătorii. Dar nu orice fel de călătorii, ci despre pelerinaje. Ştiţi ce este un pelerinaj? E o călătorie spre un loc sfânt – o biserică sau o mănăstire, un loc în care a trăit un sfânt sau unde se află sfinte moaşte. De ce am ales să povestim despre pelerinaje acum, în prag de toamnă, când lumea călătoreşte mai puţin? Pentru că în luna octombrie din fiecare an avem două mari ocazii de pelerinaj. În această lună sunt sărbătoriţi Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea Moldovei (în 14 octombrie), şi Sfântul Dimitrie Basarabov sau Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului (în 27 octombrie). În aceste zile au loc cele mai mari pelerinaje din România. Mii şi mii de oameni merg la catedrala din Iaşi şi la cea din Bucureşti, pentru a se ruga şi a se închina sfinţilor.

Tot în luna aceasta, în 29 octombrie, Mitropolitul Andrei Şaguna – care a avut o viaţă deosebită, închinată lui Dumnezeu – este recunoscut ca sfânt. În această zi va avea loc o mare sărbătoare la Sibiu. Este, deci, un al treilea prilej de pelerinaj de luna aceasta

Ziua cuiva foarte special

Haideţi să vedem care e scopul unui pelerinaj:

Pelerinajul e ca o vizită, dar nu o vizită oarecare, având în vedere că mergem să ne întâlnim cu un sfânt sau să vedem locurile în care el a trăit. Primele două pelerinaje despre care vorbeam mai sus – la Sfânta Parascheva şi la Sfântul Dimitrie – sunt organizate în ziua când îi sărbătorim pe aceşti sfinţi. Deci dacă mergeţi atunci, e ca şi cum aţi merge la ziua cuiva foarte special. Însă ce cadou îi puteţi duce unui sărbătorit aşa special? Un dar potrivit pentru un sfânt este o faptă bună, făcută de dragul lui.

Poate vă întrebaţi cum ar trebui să decurgă întâlnirea. Păi asta depinde de voi. Nu uitaţi că sfinţii, deşi sunt oameni care au murit, sunt pretutindeni. Ei ne aud gândurile şi rugăciunile. Aşa că nu vă comportaţi ca şi cum ei nu ar fi de faţă. Când vă închinaţi la moaştele unui sfânt, nu vă grăbiţi să le sărutaţi şi să fugiţi. Rămâneţi câteva clipe acolo, aproape de ele şi nu uitaţi că acolo unde sunt moaştele, este şi sfântul. Spuneţi-i ceva, aşa cum i-aţi spune unei persoane dragi. Acum e momentul să îl rugaţi să vă ajute, dacă aveţi o problemă. Vorbiţi-i, în şoaptă sau în gând, ca şi cum l-aţi avea în faţă, pentru că el este prezent şi vă aude rugăciunea, chiar dacă nu îl puteţi vedea. Dacă nu ştiţi ce să-i transmiteţi, doar salutaţi-l, mulţumiţi-i că v-a primit în vizită, că v-a ajutat să ajungeţi la ziua lui, să-l cunoaşteţi. Vă va răsplăti osteneala şi vă va dărui bucurie. Sfinţii nu uită, aşa că îi puteţi cere ajutorul oricând, şi după ce vă întoarceţi din pelerinaj, vă va ţine minte.

Ştiţi că se obişnuieşte ca un sărbătorit să le ofere şi el ceva invitaţilor. Sfinţii nu vă vor da o felie de tort, ci ceva mult mai preţios. Ei vă pot ajuta pe drumul spre Domnul Hristos. Ei vă pot mângâia când vă e greu, vă pot ajuta să obţineţi ceea ce vă e de folos. Lor vă puteţi ruga oricând, ei sunt prietenii noştri nevăzuţi.

Cum ne comportăm?

În pelerinaj ne comportăm ca într-o vizită, adică ţinând cont să nu-i deranjăm pe cei din jur şi neuitând de ce ne aflăm acolo: ca să ajungem să îl salutăm pe sfânt, de ziua lui. Uneori trebuie să aşteptăm mult ca să ajungem să ne închinăm la moaşte, mai ales în timpul pelerinajelor mari, aşa cum sunt cele pentru Sfânta Parascheva sau pentru Sfântul Dimitrie. Acum poate sunteţi prea mici să aşteptaţi atâta cât e nevoie, poate veţi merge împreună cu părinţii sau prietenii în pelerinaje unde nu e atâta lume. Dar nu uitaţi: un creştin care se înghesuie să ajungă în faţă, care nu are răbdare, vorbeşte urât, care e nemulţumit, nu a câştigat nimic într-un pelerinaj. A reuşit doar să se facă de ruşine în faţa oamenilor şi în faţa sfântului la care a mers în vizită. Pelerinajul trebuie să fie o experienţă frumoasă, dar depinde de voi dacă vă va aduce bucurie şi folos.

Pagină realizată de Asociaţia Teofilia

Activitate pentru Caietul cu versete

E momentul să mai completaţi o pagină în Caietul de Versete. Alegeţi un loc sau un sfânt care vă e drag, la care aţi fost sau v-aţi dori să mergeţi în pelerinaj, şi dedicaţi-i o pagină. Lipiţi o icoană cu sfântul respectiv (sau o poză cu locul respectiv, biserica sau mănăstirea aleasă) şi scrieţi un verset potrivit din Biblie. De exemplu:

  • „Să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12)
  • „Aceasta este viaţa veşnică: Să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat” (Ioan 17, 3)
  • „Fiţi milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv” (Luca 6, 36)

Puteţi completa cu o rugăciune. Pot fi câteva rânduri din Acatistul sfântului, dar pot fi şi câteva gânduri ale voastre pentru acest sfânt sau despre locul ales.

Concursul Căsuţa copiilor

Dragi copii,

Vă invităm pe toţi cei care ne-aţi trimis gândurile voastre pe una din cele două teme, „Explicaţie despre Dumnezeu” sau „Un pelerinaj de neuitat”, să veniţi la sediul protopopiatului din Făgăraş, str. A. Mureşanu nr. 2

joi, 3 noiembrie, ora 15.

Lucrările voastre ne-au impresionat şi am dori să ne cunoaştem.


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 57 – octombrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu