Pagini

vineri, 11 iunie 2010

Farmacia Domnului: cireşele


Într-o alimentaţie sănătoasă este important să încercăm să consumăm fructe şi legume de sezon. Adică nu iarna roşii şi vara portocale… Iar acum, pentru că e iunie, ar fi minunat să profităm de bogăţia şi efectele cireşelor al căror sezon durează 7-8 săptămâni.

Cireşele dulci conţin: apă (75-89%), zaharuri (max. 16,8%), acizi, pectine, proteine, tanini, săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier etc.), oligoelemente: zinc, cupru, mangan, şi vitamine: A, B1, B2, B5, B6, C, E, P, PP etc.

Cura de cireşe dulci este puternic depurativă, uşurând eliminarea toxinelor din organism şi scăzând colesterolul. Cireşele întăresc imunitatea, remineralizează, au efect antireumatismal şi antirahitic. Reglează ficatul, sunt un sedativ al sistemului nervos, contribuie la regenerarea ţesuturilor, ajută în gastrită, aterorscleroză, litiaze (urinare şi biliare), obezitate (sunt foarte hrănitoare şi au puţine calorii), constipaţie. Sunt un puternic dezinfectant intestinal.

Ceaiul din cozi de cireşe este un excelent diuretic, ajutând rinichii şi ficatul. Pentru a-l prepara folosiţi un pumn de codiţe la 600 ml apă şi lăsaţi să fiarbă 15 min. Se bea pe parcursul zilei. Efectul diuretic va creşte dacă adăugaţi frunze de merişor, urzică, măceşe, coada calului sau frunze de mesteacăn.
Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 41 - iunie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu