Pagini

sâmbătă, 20 martie 2010

Mănăstirea Sfântului Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul este cunoscut în întreaga lume ortodoxă pentru rugăciunea care îi poartă numele, o îmbinare dumnezeiască de profunzime şi simplitate, pe care o rostim cu toţii, însoţind-o cu metanii, în perioada Postului Mare. Mai puţin cunoscută este însă mănăstirea Sfântului din Grecia, unde se află părţi din mâna lui dreaptă, cu care a scris minunatele sale imne ortodoxe.

O oază necunoscută.
Mănăstirea Sfântului Efrem din Grecia, aflată în apropierea oraşului Katerini, nu este cunoscută nici măcar de mulţi dintre cei care călătoresc destul de des prin comoara spiritualităţii ortodoxe elene. Nu este inclusă în traseele turistice locale, deşi se află foarte aproape de litoralul olimpic, în special de staţiunile Paralia Katerini şi Olympic Beach, unde ajung foarte mulţi români. Noi am aflat de ea prin dragostea unei bune prietene, care o include mereu în traseul pelerinajelor în Grecia, pentru că pur şi simplu nu te saturi să o revezi, sau îţi doreşti mult să o descopere şi alţii.

Samarineanul grec.
Pentru că nu am avut o „călăuză a pelerinului”, cu indicaţii clare de drum, am pornit căutând localitatea Kontariotissa, din apropierea oraşului Katerini. Unelte de drum: o hartă şi un gps care ne comunica indicaţiile cu o voce serioasă, numită de noi mai întâi Marcel, apoi, în situaţii problematice, când informaţiile lui nu se mai potriveau cu realitatea de pe teren, Vasilică. Şi în acest caz, urmând instrucţiunile lui Vasilică, ne-am rătăcit, ajungând la o periferie ciudată. Cu inima strânsă, nu ştim ce să facem… Domnul, însă, purtător de grijă pentru fiecare fir de păr al capului nostru, ne trimite un grec care (ce minune!), văzându-ne pe ce coclauri o apucăm, ne urmăreşte, opreşte maşina lângă noi, deschide geamul şi ne aruncă o întrebare. Intuiesc doar ce vrea să spună şi răspund: Kontariotissa! Răspunsul ni-l aducem şi acum aminte cu mare haz: „Aa, ‘Kontariotiţa’? Follow me!” (adică, pentru cei mai puţin familiarizaţi cu limba engleză: Urmaţi-mă!). Întoarcem maşina fericiţi şi pornim în mare viteză pentru a ne putea ţine după automobilul Alfa Romeo care îşi arată din plin calităţile.
După vreo 5-6 km de urmărire, la o intersecţie grecul se opreşte şi ne dă de înţeles că noi trebuie să o luăm la stânga. Ajungem în dreptul geamului şi îi mulţumim bucuroşi, impresionaţi de altruismul cu care ne-a urmărit, văzând că ne rătăcim, apoi ne-a condus atâţia kilometri pentru a ne scoate la liman. La mâna stângă a tânărului zărim un şirag de metanii.

Căldură arhitecturală.
De la intersecţia respectivă ieşim din oraş şi ajungem în scurt timp la mănăstire, fără prea multe greutăţi. Înconjurat de plantaţii agricole, aşezământul se află la câţiva kilometri de satul Kontariotissa. Frumuseţea arhitecturală ne copleşeşte încă din parcare, amenajată în acelaşi stil cu ansamblul monahal, în care intrăm cu nerăbdare. Ne surprinde din toate părţile o armonie dumnezeiască şi nu ştim încotro să ne îndreptăm. Alegem însă biserica, pentru că aşa se cade, să salutăm mai întâi pe stăpânul casei şi ocrotitorul ei, Sfântul Efrem, prăznuit în Biserica noastră la 28 ianuarie. Ne închinăm pe rând la sfintele moaşte, aflate într-o raclă deosebită în formă de mână, şi admirăm frumuseţea Casei Domnului.
Ieşim apoi în curte şi ne plimbăm pe alei în atmosferă caldă de galben, maroniu, cărămiziu (clădirile) şi verde (vegetaţia). Totul este aranjat în detaliu, cu mici colţuri speciale: o apă peste care treci pe un pod, o scenă din purtarea Crucii de către Domnul, un baptiseriu, mici grupuri de aranjamente florale…

Bunătăţi din producţie proprie.
Viaţa în mănăstire înseamnă şi foarte multă muncă, nu doar rugăciune. Şi mâinile maicilor ocrotite de Sf. Efrem sunt măiestre. Aflăm asta de la pangar, unde găsim multe obiecte lucrate de ele: icoane, cruci, diverse cutiuţe, felicitări, broderii. Iar imaginea ni se completează la magazinul mănăstirii, unde găsim tot felul de dulceţuri, miere, vinuri, sucuri naturale, toate preparate natural, în cadrul aşezământului, cu materie primă din producţie proprie.
Monahia care este de serviciu la cele două magazine ne spune că ansamblul monahal este ridicat abia în 1985 şi ne invită cu multă dragoste să trecem şi pe la trapeză. Găsim şi aici acelaşi bun gust decorativ şi ne bucurăm de tradiţia mănăstirilor greceşti, care servesc pelerinilor apă, cafea şi dulciuri greceşti. Savurăm o minunată dulceaţă de piersici, o cafea mică, dar tare, şi apa dătătoare de viaţă, atât de necesară pelerinului. Deşi e greu să pleci dintr-un asemenea loc, ne desprindem mulţumind Domnului pentru darul clătirii duhovniceşti şi Sfântului Efrem pentru ospitalitate.
Natalia Corlean

Călăuza pelerinului
Urmând autostrada care coboară de la Tesalonic spre sud, către Atena, la 60-70 de km de Tesalonic veţi avea ieşire de pe autostradă spre oraşul Katerini. La câţiva kilometri după ce treceţi de ieşirea spre Katerini, veţi întâlni ieşirea spre Nea Efessos, pe care trebuie să părăsiţi autostrada. Urmează apoi localităţile Nea Efessos şi Kontariotissa. Mănăstirea se află la câţiva km nord-vest de Kontariotissa.


Manastirea Sfantului Efrem


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 38 - martie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu