Pagini

miercuri, 13 mai 2009

Hristos, prezent chiar şi-n discotecă


- scrisoare către un tânăr drag -

Mă gândeam astăzi la tine şi la prietenii tăi. Eu chiar cred că poţi cunoaşte un om după prietenii pe care îi are, iar în zilele noastre, tehnologia ne permite să avem liste imense de prieteni pe internet, în special pe messenger. E de-ajuns să dai un ‘add’ şi grupul de prieteni se lărgeşte.
Mă întrebam însă, câţi dintre aceştia îţi sunt cu adevărat prieteni? Pe mulţi dintre ei poate nici nu i-ai văzut vreodată, cu alţii poate nici n-ai schimbat o vorbă. Ei doar figurează acolo, în lista de prieteni de pe mess…, prieteni care la nevoie nu se cunosc.
Am observat că adolescenţii obişnuiesc să facă schimb de liste pe messenger pentru a cunoaşte cât mai multe persoane. Astăzi, când doreşti să te împrieteneşti cu cineva, îi ceri ID-ul de mess şi profilul de Hi 5 ca să înlesniţi comunicarea şi să vă cunoaşteţi mai bine.
Deseori mă gândesc că poate cei mai buni prieteni pe care i-ai putea avea nu figurează în lista ta de mess. De ce? Pentru că ei vor să te privească în ochi atunci când îţi vorbesc, să te ia de mână atunci când îţi este greu şi să te cuprindă în braţele lor atunci când eşti necăjit.
Cu adevărat există, tinere, cineva care şi-ar dori să-ţi fie prieten, dar care nu-ţi va da niciodată add pe mess. El nu are nevoie de ID-ul tău de mess pentru a-ţi vorbi şi nici de profilul tău de Hi 5, pentru că te cunoaşte mai bine decât te cunoşti chiar tu. Acesta este Hristos. Dacă ţi se pare ca El n-are nici o legătură cu discuţia noastră despre prieteni, nu te supăra pe mine. Ai răbdare şi citeşte scrisoarea până la capăt şi vei vedea cum Hristos poate fi cel mai bun prieten al adolescenţilor.
De obicei, tinerii privesc mai rar înspre Dumnezeu. Deseori îi aud spunând că ei cred în existenţa lui Dumnezeu, dar nu au o relaţie personală cu El. Îl primesc în viaţa lor şi-I acceptă prietenia numai atunci când le este greu. În rest… Îl uită.
Gândeşte-te, tinere drag! Tu de câte ori nu L-ai uitat pe Dumnezeu? Îl laşi acasă când pleci la discotecă, Îl alungi de lângă tine când te întâlneşti cu grupul de amici şi-L uiţi în camera ta când pleci să te întâlneşti cu prietenul/prietena.
El, Hristos, e cumva… într-un fel care te stânjeneşte. Nu-L poţi lua cu tine în lume pentru că lumea e prea trufaşă pentru smerenia Lui, prea violentă pentru blândeţea Lui, prea murdară pentru curăţia Lui şi prea superficială pentru desăvârşirea Lui. El nu e de aici, iar noi… suntem din lume.
De Hristos ai timp numai atunci când îţi bate la uşă vreun examen, când te cerţi cu părinţii sau cu prietenii. Uneori trec şi săptămâni până să-I spui o vorbă. Da, ai timp pentru El numai atunci când eşti singur şi apăsat de probleme.
Ai observat că atunci când pleci la discotecă, aproape că uiţi de El încă din momentul în care îţi alegi hainele sau îţi aplici machiajul? Hristos e prea liniştit, iar la discotecă e mult zgomot şi multă agitaţie. Ce să caute El acolo? Mai bine Îl laşi acasă.
Pe drum înspre disco, deja nu te mai gândeşti decât la cum te vei distra o noapte întreagă. Tocmai de aceea nu ai observat niciodată că Hristos e în urma ta. Te urmează chiar şi în zgomotul discotecii, în ciuda blândeţii Sale. Mereu are grijă să nu-L vezi. Ştie că dacă L-ai vedea, te-ai simţi stingherit şi nu ai mai dansa aşa cum vrei tu. Astfel, Hristos se ascunde printr-un colţ de discotecă şi te priveşte cu drag de acolo. Dac-ai şti cu câtă atenţie îşi înăbuşă lumina Lui sub veşminte! Dacă I-ar scăpa vreo rază, ar lumina întreaga discotecă şi… of!…n-ar vrea să te simţi jenat în dansul tău! Şi-atunci, de ce e la disco dacă nu se distrează? Pentru că tu eşti acolo şi tu eşti copilul şi prietenul Lui.
Cât despre orele petrecute cu gaşca de amici prin jurul blocului,… niciodată nu L-ai luat şi pe Hristos cu tine. Voi spuneţi cuvinte pe care El n-ar trebui să le audă pentru că e prea curat. Şi, cu toate acestea, Hristos este acolo. Iar se ascunde Prietenul tău credincios, ca nu cumva tu, văzându-L, să te jenezi a le mai spune amicilor o glumă tare fără de care ţi-ai pierde statutul de băiat/ fată cool. Şi-atunci, de ce este El totuşi cu voi? Pentru că tare mult şi-ar dori să vină o vreme când să-L primiţi în viaţa voastră şi să vă bucuraţi de prezenţa Lui. Până atunci, vă veghează cu mult drag...
În ceea ce priveşte întâlnirea cu iubitul/iubita,… clipele petrecute împreună sunt unice, doar pentru voi. Ar fi absurd să meargă şi Hristos. E ca şi cum l-ai lua pe tata cu tine la întâlnire, iar tu trebuie să-i spui ei lucruri nemaiauzite.
Dar El, cum ar putea să vă lase singuri? Şi-aşa vă cunoaşte orice cuvânt şi orice mişcare. Păşeşte uşor şi tăcut în urma voastră. Priveşte în jos pentru ca voi doi să nu vă simţiţi stingheriţi în prea multa voastră apropiere.
Un singur lucru, tinere drag, tu nu-l cunoşti, ori poate nu vrei să te gândeşti la el: Hristos nu vrea să-ţi îngrădească libertatea. În marea lui iubire pentru oameni, El te lasă să faci ce vrei tu, să mergi unde vrei şi cu cine vrei tu, chiar dacă poate uneori nu este de acord cu ceea ce faci. Hristos şi-ar dori numai să-L iei cu tine oriunde, chiar şi la discotecă şi la întâlnirile cu gaşca ori cu prietena/prietenul. El oricum este lângă tine, nevăzut. Dar ce mare bucurie I-ai face dacă tu ai fi cel care L-ai chema să vină cu tine. Să nu-L uiţi acasă, ci să-L porţi în inima ta, în orice loc! El ar şti să te înveţe să dănţuieşti în cer cu îngerii. Tot El ţi-ar dărui pe Sfinţii Săi ca prieteni gata să-şi pună sufletul pentru tine şi, mai ales, El te-ar învăţa să iubeşti curat.
Aşadar, tinere, priveşte înăuntrul tău şi caută-L! Hristos este aşa aproape! Îl vei vedea apoi în icoanele sfinte din biserici, dar şi pe chipul oamenilor care te înconjoară. Îl vei auzi în glasul Sfintei Liturghii, dar şi în binecuvântarea pe care ţi-o strigă vreun sărman în urma ta, după ce l-ai miluit.
Tinere, nu aştepta să vină greutăţile şi bătrâneţea ca să mergi la El, pentru că Hristos e bucuria şi tinereţea noastră!
“Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic.” (In.15,5)
Diana Câşlaru

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 28 - mai 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu