Pagini

sâmbătă, 16 iunie 2007

Societatea contemporană ucide familia

Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, s-a aflat vineri, 18 mai, în mijlocul preoţilor făgărăşeni. Întâlnirea a avut loc la Protopopiatul Făgăraş şi a fost prilejuită de conferinţa preoţească cu titlul „Problema familiei creştine astăzi. Pastoraţia copiilor, a tinerilor şi vârstnicilor“. Ea face parte dintr-o serie de conferinţe organizate de Arhiepiscopie pe tema familiei.

Criza familiei
Conferinţa a abordat o temă de mare actualitate, având în vedere criza majoră în care se află familia astăzi. Statisticile demografice arată că în Europa scade numărul căsătoriilor şi creşte numărul divorţurilor, mai ales în Europa Occidentală. Numărul tot mai mic de copii şi tot mai mare de vârstnici ne oferă imaginea dezolantă unui continent care îmbătrâneşte de la o zi la alta.
Cauzele sunt multiple şi complexe: transformările societăţii la nivel cultural şi tehnic promovează un nou mod de viaţă, individualist şi egoist. Avem o societate preocupată îndeosebi de progresul material cu orice preţ şi lipsită de idealuri şi valori. Absenţa idealului pe termen lung şi a valorilor creează adesea în om sentimentul vidului, al singurătăţii şi al abandonului, determinând mulţi oameni să se refugieze în practica drogului, a violenţei, dar şi în sinucidere ca mod de rezolvare a problemelor.
La criza aceasta de ordin spiritual din Europa Occidentală se mai adaugă în fostele ţări cu regim comunist şi alţi factori negativi care lovesc în familie: sărăcia, şomajul, violenţa, nesiguranţa zilei de mâine, emigraţia spre ţări mai bogate. În România, criza familiei se manifestă şi în abandonul copiilor şi în abandonul vârstnicilor, în numărul mare de avorturi şi chiar o creştere a numărului divorţurilor, creşterea violenţei în familie şi creşterea delicvenţei juvenile.

O societate bolnavă
Cauzele economice şi transformările specifice perioadei de tranziţie spre capitalism explică doar în parte acest fenomen. Nu trebuie uitat că în parte criza spirituală a familiei în România se datorează şi secularizării impuse de regimul comunist prin faptul că educaţia copiilor şi tinerilor a avut la bază ateismul. Lipsa unei educaţii în credinţa creştină timp de zeci de ani îşi spune cuvântul la adulţii de azi.
În mentalitatea modernă Dumnezeu parcă nu mai are loc, iar Evanghelia nu mai este auzită. Mentalitatea contemporană a înlocuit credinţa religioasă cu tehnica, psihanaliza şi solidaritatea socială. Acestea însă nu îi pot ţine locul, iar rezultatul este înfiorător: o societate bolnavă, violentă (în care părinţii îşi ucid copiii şi elevii îşi împuşcă profesorii), lipsită de idealuri (singurul obiectiv al vieţii este plăcerea individualistă, indiferent de consecinţe).

Singura soluţie
Singura şansă de supravieţuire a familiei în această societate îmbolnăvită este orientarea spre un mod de viaţă creştin, sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Şi asta deoarece criza cea mai profunda a familiei este insuficienta ei deschidere spre ajutorul lui Dumnezeu în organizarea însăşi a vieţii conjugale.
În prima parte a conferinţei, părintele Alexandru Stanciu din Ucea de Sus a propus câteva metode pastorale concrete prin care Biserica poate oferi familiei sprijinul de care are nevoie pentru a ieşi din criză.
În partea a doua, deschisă de părintele Ciprian Irimie din Lovnic, s-au deschis dialoguri constructive şi asupra vieţii familiei preotului. La îndemnul Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu, părintele Teofil Părăian de la mănăstirea Brâncoveanu a împărtăşit preoţilor din experienţa sa duhovnicească câteva sfaturi privitor la influenţele pe care le are familia preotului asupra celor din jur.

Filme documentare pentru tineri
În final, preoţii făgărăşeni au urmărit câteva documentare oferite de domnul Sebastian Moldovan, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu. Materialele prezentate sunt rodul studiilor cercetătorilor unor oameni de ştiinţă, care demonstrează influenţele dezastruoase ale vieţii sexuale dezordonate asupra viitorului tinerilor care o practică. Documentarele au fost puse şi la dispoziţia preoţilor, care au astfel posibilitatea de a argumenta ştiinţific anumite probleme în întâlnirile pe care le pot organiza cu tinerii.
Această dezbatere şi soluţiile propuse au avut ca scop responsabilizarea preotului în vederea unei mai vii implicări a Bisericii în viaţa de zi cu zi a creştinului.
Pr. Cătălin Teulea, Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 5 - iunie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu