Pagini

luni, 19 octombrie 2015

Întreabă preotul




În timpul Liturghiei poţi să citeşti acatiste?


— În timpul Sfintei Liturghii este bine să citeşti un acatist sau alte rugăciuni? Multă lume practică acest lucru. Poţi fi atent şi la slujbă şi la citirea rugăciunii?
— Nu, nu este bine deloc. Nu poţi fi atent la Sfânta Liturghie şi la rugăciunile pe care le citeşti în acelaşi timp. Chiar dacă sunt creştini care practică acest lucru, nu înseamnă că el este bun. Toate trebuie făcute la timpul lor. Este un timp pentru rugăciune personală (individuală) şi este un timp pentru Sfânta Liturghie, care este rugăciunea comună prin excelenţă.
Trebuie să ascultăm cu cât mai mare atenţie Sfânta Liturghie pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze în noi. La Liturghie trebuie să fii „prezent” cu toată fiinţa ta.
Unii vor spune că, decât să lase minte să zburde cine ştie pe unde sau decât să se plictisească la Sfânta Liturghie, atunci mai bine să citească un acatist. Însă mai bine ar căuta să vadă de ce anume trec prin aceste stări şi – prin răbdare, sfatul duhovnicului şi nevoinţă – să le învingă.
Să nu uităm că Sfânta Liturghie este rugăciune în comun. Cum te poţi ruga alături de ceilalţi când tu eşti „absorbit” în propria rugăciune?! Riscul cel mai mare este ca nici să nu fii atent nici la Sfânta Liturghie (din cauza citirii de acatiste/rugăciuni) şi nici la acatistul pe care îl citeşti (din cauza a tot ceea ce se petrece în  biserică). Ori ce altceva poate fi asta, decât o ispită?!
Sigur, asta nu înseamnă că în timpul Sfintei Liturghii nu poţi trimite un gând de rugăciune personală lui Dumnezeu (de laudă, de mulţumire, de cerere), dar de aici şi până la a citi un acatist este cale lungă.
Aşadar, îţi recomand să nu citeşti acatiste sau orice alt fel de rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii şi să încerci să fii cât mai atentă la rugăciuni, la cântări, la citirile biblice, la predică, la tot acest dar minunat al lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, care este Sfânta Liturghie.
Pentru acatiste şi rugăciuni îţi poţi face timp acasă, în faţa sfintelor icoane.
Despre toate acestea sfătuieşte-te şi cu duhovnicul tău.
Dumnezeu să îţi primească rugăciunile!
pr. Andrei Atudori

Visez acelaşi vis urât. Ce poate să însemne asta?

— De multe ori, noaptea, visez acelaşi vis şi mi se pare că este adevărat. Mă închin seara şi dimineaţa, dar nu înţeleg de ce am visele acestea urâte. Nu cred în vise, dar mă înfricoşează că se repetă acelaşi vis. Ce pot însemna toate acestea?
— Cred că sunt probleme din trecut nerezolvate.  Este bine să te spovedeşti mai des şi dacă binecuvintează duhovnicul, să te împărtăşeşti. Să fii cu luare aminte ca nu cumva să fi rămas ceva păcate nespovedite. Nu trebuie să te înfricoşezi, ci roagă-te cu credinţă şi nădăjduieşte în ajutorul lui Dumnezeu si cu mila Lui te vei vindeca.
Pr. Petroniu Marin

Pot să ascult Sf. Litughie în maşină?

— Dacă aleg să merg cu maşina în nu ştiu ce excursie Duminica şi să ascult slujba la radio, se consideră a fi păcat ca neparticiparea la slujbă?
— Creştinul ar trebui să evite să călătorească Duminica, în timpul Sfintei Liturghii, sau să facă acest lucru doar dacă este absolută nevoie. Duminica dimineaţa ar trebui să fim în biserică la Sfânta Liturghie. Din acest punct de vedere, nu mi se parte potrivit să „alegi” să mergi într-o călătorie într-o astfel de zi. Însă, dacă eşti pus în situaţia de a face acest lucru, atunci, sigur, este foarte bine dacă asculţi slujba la radio. Bineînţeles, oricât de frumoase ar fi slujbele de la radio şi oricât de des le-am asculta, ele nu pot avea acelaşi efect haric asupra noastră, aşa cum îl au cele la care luăm parte direct, şi nu le pot înlocui.
Cu doriri de bine,
pr. Andrei Atudori


doxologia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu