Pagini

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Între tradiţie şi kitsch. Atenţie, nu mai ştim să îmbrăcăm corect costumul popular!

Aceste gânduri, deşi cuprind o doză de revoltă, sunt scrise strict în ideea de a ne ajuta să păstrăm tradiţia în limita normalului şi să nu o transformăm într-un kitsch. E un fenomen care nu se întâmplă doar în Ţara Făgăraşului, ci cunoaşte largă răspândire. Dacă aruncăm doar un ochi pe posturile TV care transmit muzică populară şi nu numai, ne ia cu leşin. Nume etalon în ceea ce priveşte promovarea tradiţiei noastre populare dau cele mai proaste exemple cand e vorba de haina pe care o îmbracă atunci când îşi asumă rolul de a transmite un mesaj care adună în el esenţa unui neam, ori a unei zone...

Vedete populare îmbrăcate prost
Am văzut în ultima vreme, în diverse emisiuni, cele mai oribile accesorii alăturate unor costume populare, make up-uri stridente, de circ, combinaţii de un prost gust desăvârşit. Şi atunci cum să poată biată copilă care intră în ceată în Ţara Făgăraşului să mai ştie cum trebuie să se îmbrace corect?! Regula nr. 1: în nici un caz nu o alături pe Hannah Montana bunicii tale!
Degeaba te lauzi în prime time, la televizor, cu o ie veche de 100 de ani, dacă eşti spoită ca un clown, ai cercei de plastic cât roata carului şi în picioare ultimele "opincuţe" Louis Vuitton. Dai un exemplu prost, n-ai avea ce să cauţi la televizor în halul asta.
Dar cine mai ţine cont de asta? Şi să ne mai mirăm că mergem la "joc" la căminul cultural, în Ţara Făgăraşului, şi vedem costumul popular combinat cu helancă albastră şi colanţi de aceeaşi culoare? Ori eşarfe arăbeşti, cizme din cele mai sinistre care, deşi moderne, n-au cum să înlocuiască ghetele originale. Dimpotrivă, dau aspect de ieftin... Sau cele mai oribile manichiuri şi zorzoane! Chiar dacă nu porţi decât un singur element nelalocul lui - eşti kitsch!

Tradiţia nu are nimic întâmplător
Ia o poză a bunicii tale şi inspiră-te de acolo, nu de la cea mai populară fată din sat care bate crâşma. Sau de la cea de bani gata, ai cărei părinţi vor să-şi arate bogăţia pe odorul lor. E valabil şi pentru „ghiulurile” băieţilor şi lanţurile groase cât pumnul. N-au nici o legătură în contextul portului popular! Nu o să fii cu nimic mai cool dacă ai unghii colorate, gablonţuri ori salbe de aur uriaşe, curele lăcuite şi pantofi care ameţesc privitorul. Dimpotrivă! Contextul este altul! Cu totul altul... Nu te uita la "marile" cântăreţe de muzică populară care strică lamentabil imaginea tradiţiei populare româneşti. Ia exemplu de la MARILE cântăreţe, care îşi asumă în totalitate rolul de a duce tradiţia mai departe! Întreabă-te, te rog, când ai îmbrăcat ultima oară costumul popular, ai făcut-o corect? Sau ai dat uşor în kitsch? Şi încă ceva: spune mai departe şi altora povestea asta! Nu lasă pe nimeni să-şi bată joc de portul nostru popular! Nu-i greu! A purta costumul popular în public implică o responsabilitate! Hai să fim responsabili, nu întâmplători! Tradiţia nu are nimic întâmplător în ea!



Autenticitate
Ştiu, este meritul acestor copii care se îmbracă în ţinte, cu eşarfe cu capete de mort şi poartă accesorii ciudate, că duc acest obicei, al cetei din Ţara Făgăraşului, mai departe, că mai îmbracă încă aceste costume! Tot respectul pentru ei. Dar hai să facem lucrurile cum trebuie! Aceasta presupune şi responsabilităţi, care presupun respectarea unor reguli. Eu personal nu-mi doresc pe viitor o ceată de fete şi feciori în jeanşi şi ii din materiale sintetice, chinezeşti, cu flori care imită bujorii ţesuţi de Mama Ruţă din Mândra (cu o suveică veche de lemn, care acum colindă lumea, vorbindu-le tuturor despre cât de mândră şi AUTENTICĂ e Ţara Făgăraşului!)
Alina Zară

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 48 - ianuarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu