Pagini

miercuri, 16 decembrie 2009

Zi de mare praznic pentru biserica-mamă a Oraşului Victoria


Biserica “Sf. Cuvioasă Parascheva” din Oraşul Victoria a trăit vineri, 20 noiembrie, o zi de mare sărbătoare. La împlinirea a 20 de ani de la sfinţirea bisericii, Sf. Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la târnosirea bisericii noastre, aceasta fiind ultima biserică sfinţită înainte de revoluţia din 1989 în Mitropolia Ardealului, de către ÎPS Antonie Plămădeală. Multă vreme de la înfiinţarea lui, Oraşul Victoria nu a avut biserică. Dacă la început slujbele se oficiau în satele din împrejurimi, apoi într-o baracă din Combinatul chimic sau la şcoală, amintim de curajul unui localnic, Gheorghe Albăceanu - tatăl actualului preot din Viştea de Sus, care a riscat mult adăpostind lăcaşul de cult în casa sa, de pe strada Viitorului. Părintele Cornel Codrea este cel care a avut îndrăzneala de a ridica actuala biserică în ansamblul parohial de acum, undeva, la marginea oraşului. Locaţia lui era: depozitul de materiale de sub casa parohială de pe strada Moldoveanu. Tot ce a fost făcut acolo s-a putut realiza cu sprijinul credincioşilor, care lucrau ziua şi noaptea la locul unde se vor ruga ani la rândul lui Dumnezeu. Au riscat şi ei, ca şi preotul. Au riscat libertatea, familia, viaţa chiar, pentru credinţa lor, pentru a nu pierde legătura cu Dumnezeu. Aici a păşit odinioară şi părintele Arsenie Boca, care a dat un sfat referitor la proscomidiar. Nimeni nu a avut curajul să semneze autorizaţia de construcţie, dar frica de Dumnezeu i-a oprit pe cei aflaţi atunci la putere să o dărâme, aşa cum s-a întâmplat de exemplu cu biserica „Sfânta Vineri” din Bucureşti. A fost un accept tacit al conducătorilor de odinioară, iar în final s-a reuşit şi sfinţirea ei, chiar în 1989.
Cu ocazia rememorării acestui eveniment, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu părintele Ilarion Urs, stareţul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, părintele protopop Ioan Ciocan şi un sobor de preoţi şi diaconi, printre care s-au numărat toţi preoţii din Oraşul Victoria.
Părintele paroh Mihail Fogoroş ne-a spus că „Înaltpreasfinţitul a menţionat faptul că şi-a dorit mult să fie prezent la această sfântă biserică în această zi, pentru a ne arată dragostea Înaltpreasfinţiei sale pentru biserica-mamă din Victoria, dar şi pentru a întări în credinţă pe credincioşii acesteia, strânşi în număr atât de mare. Am trăit o zi de mare bucurie duhovnicească, pe care nu o vom uita.”
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele nostru paroh, care a demarat şi acţiunile pentru construcţia casei parohiale, având ajutorul celorlalte parohii, a credincioşilor din oraş, dar şi a Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, a fost hirotesit sachelar.
Cornelia Munteanu, Victoria

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 35 - decembrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu