Pagini

miercuri, 10 iunie 2009

Binecuvântări arhiereşti pe meleagurile boholţene

Sărbătorirea hramului la mănăstirea Făget-Boholţ. În Duminica premergătoare praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, credincioşii din Ţara Făgăraşului au participat cu bucurie la sărbătorirea anticipată a hramului Paraclisului Mănăstirii Făget-Boholţ. Prea Sfinţitul Andrei Făgărăşeanul a săvârşit aici Sf. Liturghie alături de un sobor de preoţi din zona Făgăraşului, dar şi de câţiva preoţi slujitori sosiţi de la Mănăstirea Putna.
În cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit, PS Andrei a subliniat în mod deosebit faptul că, pornind de la exemplul de credinţă al Sfinţilor Împăraţi întocmai cu apostolii, Constantin şi Elena, trebuie să ne străduim şi noi să îi plăcem în primul rând lui Dumnezeu - şi nu oamenilor. Din păcate însă, omul zilelor noastre se trudeşte toată viaţa sa, din răsputeri, să dobândească iadul - şi nu raiul, alergând după slava omenească în loc să o caute pe cea dumnezeiască.
Vecernie arhierească în satul Boholţ. După participarea la agapa frăţească, PS Andrei a vizitat satul Boholţ, însoţit de Părintele exarh Visarion Joantă, care este chiar fiu al satului, şi de părintele Daniel Bojan, parohul localităţii. În prezenţa enoriaşilor satului a fost săvârşită slujba Vecerniei, la sfârşitul căreia părintele exarh a adresat un emoţionant cuvânt de învăţătură. Ca fiu al satului, Pr. Visarion a retrăit, cu zâmbetul pe buze, scene din copilăria sa pe aceste meleaguri: erau vremurile când copiii nu aveau o viaţă comodă şi plină de facilităţi precum cei din zilele noastre, ci erau nevoiţi să meargă pe jos câteva ore până la şcoală. Pentru a-şi procura caiete şi cărţi, ei prestau diferite munci, printre care şi comerţul cu diferite produse, ouă de exemplu. În contrast cu acele vremuri, tinerii zilelor noastre primesc totul “de-a gata”, iar de aceea adesea nu mai ţin cont de valoarea muncii, a obiectelor şi nici chiar a omului.
Paşii credincioşilor s-au îndreptat apoi, în frunte cu PS Andrei Făgărăşeanul, la Căminul Cultural din curtea bisericii, pentru a degusta produse tradiţionale specifice zonei: renumitul vin de Boholţ şi “lichiul”, o plăcintă tradiţională făcută din lapte, brânză, ouă, făină şi mălai. În această atmosferă arhaică, în care trecutul părea să se fi întâlnit cu prezentul, sătenii au încheiat binecuvântata zi, servind alesele bucate şi depănând amintiri din tinereţe: ”Cel mai bun vin îl făcea tata şi cel mai bun lichiu îl făcea mama”, îşi aminteau ei cu nostalgie.
Diac. Claudiu Păun

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 29 - iunie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu