Pagini

marți, 10 februarie 2009

Conopidă pane de post


Ingrediente:
  • 1 conopidă
  • făină pentru pudrat
  • ulei vegetal
  • frunzele de la o legătură mică de pătrunjel
  • sare de mare
  • 1 lămâie

pentru aluat:
  • 1 linguriţă seminţe chimen
  • 2 linguriţe seminţe muştar
  • 1 ardei iute uscat
  • 1 linguriţă piper boabe negru
  • 200 grame făină
  • 1/2 linguriţă curcuma (dă o culoare galbenă, dar se poate şi fără, dacă nu găsiţi)
  • 350 ml bere rece
  • sare de mare

Este un fel delicios de a găti conopida. Faceţi întâi aluatul. Zdrobiţi seminţele de chimen şi muştar, ardeiul iute şi piperul într-un mojar, până obţineţi o pudră. Puneţi făina într-un castron şi adăugaţi condimentele măcinate şi curcuma. Turnaţi cea mai mare parte a berii şi amestecaţi uşor. Trebuie să obţineţi consistenţa unei smântâni mai groase. Dacă aluatul este prea dens, incorporaţi restul berii. Nu vă faceţi griji dacă rămân mici cocoloaşe, vor deveni crocante la prăjit. Presăraţi sare de mare după gust şi daţi deoparte, apoi pregătiţi conopida.
Îndepărtaţi cotorul conopidei şi desprindeţi floretele. Tăiaţi tulpina în bucăţi de 2 cm - astfel vor necesita acelaşi timp de prăjit. Spălaţi conopida, scurgeţi-o de apă şi uscaţi-o cu un prosop de hârtie. Puneţi bucăţile de conopidă într-un castron şi pudraţi-le cu puţin făină.

Turnaţi ulei într-o cratiţă adâncă de 10 până la 20 cm şi încingeţi-l.
Scuturaţi surplusul de făină de pe conopidă. Una câte una, cufundaţi bucăţile de conopidă în aluat şi aşezaţi-le apoi cu grijă în uleiul încins. Cel mai bine ar fi să prăjiţi în tranşe mici, ca să nu supra aglomeraţi cratiţa (dar serviţi fiecare tranşă de cum este gata). După fiecare tranşă de conopidă, puneţi în tigaie câteva frunze de pătrunjel date prin aluat şi prăjiţi-le timp de 40 secunde (sunt bune intercalate cu conopida pane).
Prăjiţi bucăţile uşor, întorcându-le de câteva ori cu o spumieră. Când devin rumene şi crocante scoateţi-le din ulei, lăsând surplusul să se scurgă înapoi în cratiţă, şi aşezaţi-le pe un prosop de hârtie pentru a le scurge. Săraţi şi stoarceţi deasupra o jumătate de lămâie.
Sfaturi:
- prăjiţi în tranşe mici şi serviţi imediat, pentru a fi mâncate cât sunt crocante şi fierbinţi.
- reţeta de aluat poate fi folosită şi la alte preparate, de la fileuri de peşte şi fâşii subţiri de pui la orice legume tăiate fin.
- dacă doriţi un gust mai simplu, puteţi renunţa la condimente.
Reţetă oferită de domnul Sorin Toader din Braşov
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 25 - februarie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu