Pagini

marți, 11 noiembrie 2008

Pateu de năut

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Are o concentraţie ridicată de proteine (24%), precum şi un procent consistent de hidraţi de carbon şi grăsimi, ceea ce-l face să aibă o valoare alimentară deosebită, înlocuind în mare parte proteinele din carne- deci excelent pentru meniul de post.
Eu cumpăr câte o pungă de boabe (1 kg), le pun la înmuiat în apă rece, de obicei de seara până a două zi (ţin castronul în frigider), apoi fac porţii pe care le pun la congelator, în punguţe.
Pentru pateul de năut am scos de la congelator o pungă de boabe înmuiate şi le-am pus la fiert. În timpul fierberii apa trebuie schimbată de două-trei ori. În ultima apă adaug sare, boabe de piper şi frunze de dafin. După ce boabele au fiert le scurg de apă şi le bag la robot. Se pot zdrobi şi în blender sau cu gheara de pasat de la mixer. Le mixez cu ulei până căpăta o consistenţă cremoasă. Adaug zeamă de lămâie după gust.
Reţetă oferită de doamna Irina Constantinescu - Bucureşti
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 22 - noiembrie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu