Capelă pentru bolnavii din spital
După revoluţia din anul 1989, s-a făcut cunoscut şi simţit şi în Făgăraş un nou suflu de renaştere spirituală, libertate religioasă şi credinţă în Dumnezeu. În acest suflu se situează şi începuturile bisericii de la spital. Cu bunăvoinţa şi acordul conducerii de atunci a spitalului, domnul director Moarcăş şi directorul administrativ Nicolae Turda, la propunerea protopopului de atunci, vrednicul de pomenire părinte Romul Zaharia, nu demult trecut la cele veşnice, împreună cu părintele Aurel Popa, parohul din vremea aceea al bisericii din cimitir, a fost amenajată o capelă religioasă ortodoxă pentru nevoile duhovniceşti ale persoanelor bolnave şi personalului din spitalul municipal al oraşului.
Lăcaşul de cult a fost mai întâi dotat cu toate odoarele bisericeşti necesare: veşminte, vase de cult, icoane şi cărţi. Slujbele se făceau prin rotaţie, de către preoţi din parohiile făgărăşene. În afară de Sfânta Liturghie în duminici şi sărbători Făgăraş, slujitorii altarului stăteau mereu la dispoziţia credincioşilor pentru rugăciuni, masluri sau botezuri la nevoie.
Din primăvara anului 1994 a fost numit preot al capelei actualul protopop al bisericii ortodoxe din Făgăraş, părintele Ioan Ciocan, care a luat în primire tot inventarul capelei. În acelaşi an însă au început şi lucrările de amenajare a şantierului în centrul oraşului, destinat construirii catedralei, misiune preluată tot de părintele Ciocan. Slujbele de la capela spitalului au rămas în continuare în sarcina părintelui misionar Alexandru Buşilă.
Bisericuţă maramureşeană
În 2001, părintele Ioan Ciocan a primit acceptul conducerii spitalului municipal şi consiliului de administraţie de a începe construirea unei biserici de lemn în curtea spitalului. În 8 ianuarie s-a stabilit terenul pe care urma să fie ridicat lăcaşul de cult. A fost ales colţul de nord vest, dinspre strada Doamna Stanca. S-a sfinţit locul, s-au trasat cotele stabilite şi s-a pornit turnarea fundaţiei, cheltuielile de ridicare fiind asigurate prin donaţii şi sponsorizări. Fiind o biserică de spital, hramul primit a fost ”Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, Chir şi Ioan”, grabnic ajutători celor aflaţi în boli şi suferinţe.
Bisericuţa este ridicată pe fundaţia de beton; a fost construită din grinzi de lemn şi acoperită cu tablă. Pe exterior este învelită cu lambriu de stejar şi şiţă de brad. Lucrările au fost încheiate în acelaşi an 2001, în luna noiembrie.
Mereu la dispoziţia celor suferinzi
În luna iulie 2003, în urma examenului de concurs pentru ocuparea postului de preot de la biserica Spitalului Municipal Făgăraş, a fost numit ca preot paroh părintele Lucian Bârsan. Instalarea noului preot a fost făcută de părintele Cornel Urs, protopopul de atunci, în data de 22 iulie.
În anul 2006 s-au început lucrările la pictură, sub conducerea pictorului Marian Croitoru din Alexandria, care a pictat şi bisericile din HUREZI, Turnu Roşu, Lisa şi Târnăveni, şi care a participat la restaurarea picturii de la biserica brâncoveneasca “Sfântul Nicolae” din Făgăraş.
Ridicată tocmai pentru a veni în sprijinul bolnavilor şi a le oferi asistenţă religioasă, biserica de la spital se adaptează acestei misiuni. Aici se oficiază Sfânta Liturghie în duminici şi sărbători şi Sfântul Maslu în fiecare miercuri şi vineri. De asemenea, părintele paroh îi vizitează pe bolnavii din spital, le stă la dispoziţie când vor să se spovedească sau să se roage împreună. Tot el botează la nevoie copiii din spital sau îi înmormântează pe cei rămaşi fără rude.
Pr. Răzvan Timofte
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 7 - august 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu